Mršavljenje posle porođaja i nakon carskog reza

Licni trener Beograd - mršavljenje posle porođaja

Kako smršati posle trudnoće?

Promene koje se dešavaju kod žena za vreme trudnoće i nakon porođaja, a odnose se na strukturu tkiva, povećanje kapilarne mreže, hormonalni status u poređenju sa vizuelnom figurom žene, kojom većina nije zadovoljna, nose u sebi veliku dozu agensnosti i mogućnosti za mršavljenje nakon trudnoće i porođaja. Priroda se pobrinula da senzibilnost organizma na impulse koji dolaze spolja, konkretno fizička aktivnost, bude na visokom nivou kompatibilnosti sa željom majke da smrša,oslobodi se viška kilograma i ponovo povrati savršenu figuru koju je imala pre trudnoće.Kada početi sa vežbanjem posle porođaja? Ovde posebno ističemo da je najbolji period za mršavljenje od 5- 10 meseca nakon porođaja . Fizička aktivnost u nekom intenzivnijem obimu nije preporučljiva u prva 4 meseca posle porođaja, zbog mogućeg uticaja na kvalitet mleka koje mršavljenje moze eventualno da uzrokuje . Zato je za žene koje imaju nameru da povrate vitku liniju i smršaju veoma bitno da iskoriste period od 5-10 meseca i da u strucno koncipiranom individualnom treningu optimizuju svoj organizam i izgube višak kilograma posle trudnoće. Ovi principi se razlikuju kod žena koje su se porodile carskim rezom,jer je tada vrlo bitno voditi računa o oporavku rane nakon carskog reza,o amplitudama,intezitetu i izboru vežbi za stomak,o stepenu bola u donjem delu leđa. Pokazalo se da nakon 10-tog meseca organizam kao da sam sebe remodeluje i sam put povratka na fizički status pre trudnoće i mršavljenje čini težim. To u praksi znači da je potreban koji mesec više da bi se ostvarilo zdravo mršavljenje, zapreminsko umanjenje tela, mišićna vlakna učinila kompaktnim i dobila snaga koja obezbeđuje ogromnu energiju za obaveze koje slede u nastavku života porodilje.

Saveti za skidanje i gubljenje viška kilograma posle porodjaja prirodnim putem

Moramo biti svesni da se kilogrami nisu nagomilali tokom noći i da ne mogu brzo da nestanu. Treba biti realan u očekivanjima i što je najvažnije strpljiv.Neke smernice Vam mogu pomoći u zdravom i efikasnom gubitku kilograma i viška sala u organizmu:

Optimalan gubitak viška kilograma posle porođaja podrazumeva gubitak do 1kg nedeljno. Naravno , postoje izuzeci od pravila.Ako neka porodilja ima prekomeran višak kilograma i indeks telesne mase, potpuno je normalno da mršavljenje bude i do 2,5 kg nedeljno. Organizam u tom stanju ima potrebu da se uz hodanje,sport,fitnes,fizičke vežbe brže oslobodi viška kilograma.

Moramo voditi računa da unosimo dovoljno kalorija u zavisnosti od visine,težine i starosti,a deficit praviti na osnovu naknadnih kalorija.Jelovnik i ishrana nakon trudnoće moraju da budu izbalansirani.

Obroke treba rasporediti ravnomerno tokom dana,prema svojim potrebama,kroz 3 glavna obroka i dve užine.Osnovni moto kojim treba da se vodimo je umerenost i raznovrsnost.Mame trebaju u ishranu da uvrste sve grupe namirnica,neke da konzumiraju u manjoj a neke u većoj količini.Rigorozne dijete za mršavljenje posle porođaja treba izbegavati.

Energetska potrošnja se povećava uvođenjem individualnih treninga u svakodnevni ritam porodilje. Tako će se sačuvati mišićna masa a ujedno i aktivirati organizam za napore koji predstoje.Ovako aktivirani mišići će u miru trošiti znatno više energije i mršavljenje i skidanje viška kilograma posle porođaja učiniti lakšim. Gubitak viška sala na stomaku i ostalim delovima tela će biti efikasan.Izabranim vežbama će se i višak kože na stomaku posle porođaja i mršavljenja u znatnoj meri smanjiti.Naporan rad i uložen trud ići će ruku pod ruku sa estetskim aspektom.

Vežbe posle trudnoće – Vežbanje i trening nakon carskog reza

Nakon obaveznog testiranja i upoznavanja sa mogućnostima testirane osobe lakše će se pratiti oporavak posle porođaja i skidanje trudničkih kilograma. Ovo se posebno odnosi na žene koje su se porodile putem carskog reza. ,,Kako brzo i najlakše skinuti kilograme i zategnuti stomak nakon porođaja” je rečenica koja je većini svakodnevno u mislima. Želja da se organizam brzo vrati u formu,da stomak bude ravan,da se vide trbušnjaci,da se povrati kondicija je prirodna i normalna,ali ne smemo dozvoliti da zbog toga vežbe za stomak posle carskog reza i trudnoće budu nestručno vođene. Trening i vežbanje nakon carskog reza zahtevaju individualan pristup i rad. Individualni trening posle porođaja je preporučljiv i nesumnjivo koristan .Iskustvo je pokazalo da rekreacija,grupno vežbanje i joga,trčanje,aerobik,plivanje,pilates trening kada je u pitanju porodjaj putem carskog reza može biti rizično jer se smanjuje mogućnost kontrole.

Pitajte za pomoć u sledećim specifičnim situacijama

Ukoliko niste sigurni kako da program mršavljenja posle porođaja sprovedete, najbolje je da konsultujete i angažujete ličnog trenera koji ima iskustva u postporođajnim treninzima, koji postporođajni program za žene ima u ponudi i da bez rizika od povređivanja i drugih komplikacija svoju liniju vratite na nivo koji je bio pre trudnoće. Budite uporni i rezultat i gubitak viška kilograma uz dobar i stručan rad neće izostati. Nekada postoje situacije koje mogu da uzrokuju razne probleme ukoliko se treningu i vežbanju pristupi na nestručan način.Eklampsija,dijastaza stomaka i trbušnih mišića,visok pritisak i neuobičajene hipertenzije tokom trudnoće i posle porođaja, zahtevaju poseban pristup samom treningu uz obavezne konsultacije sa lekarom. Oticanje nogu,proširene vene,neredovne menstruacije,nadutost stomaka,hemoroidi,hormonski poremećaji,hormoni,hormonske terapije tokom trudnoće i posle porođaja mogu uzrokovati dodatne probleme ako se pri koncipiranju vežbanja i individualnih treninga ne uzmu u obzir.Bolovi u leđima,bolovi u zglobovima,bol u kolenima su takođe stanja koja mogu da ograniče određene vrste aktivnosti,vežbi i treninga. Takođe,kada je u pitanju celulit posle trudnoće i pojava strija nakon porođaja osmišljavaju se posebni programi i vežbe koje će specifično uticati na te vrste problema kod žena.

Copyright 2023 licnitrener.rs | All Rights Reserved | Licnitrener.rs