Pravilan rast i razvoj predškolske i školske dece

Pravilan rast i razvoj predškolske i školske dece

Sve je više dece u Srbiji koja se mogu svrstati u kategoriju gojaznih. Može se slobodno reći da se radi o svojevrsnoj epidemiji gojaznosti u školskom uzrastu. Sa ovim programom se dečji organizam dovodi u optimalan nivo za funkcionisanje i telesni razvoj. Moraju se ispoštovati osnovni principi treninga uzimajući u obzir specifičnosti njihovog uzrasta,motoričkih sposobnosti i senzitivnih perioda u razvoju.Roditelji moraju kontrolisati svoju decu i ukoliko primete promene u pravilnom rastu i razvoju da se konsultuju sa lekarom i obave razgovor sa trenerom . Pre nego se započne program vežbanja za decu napravi se detaljan plan jer je ovo tretman u kome zajedno moraju da učestvuju i roditelji i lekari i trener. Pristup mora biti ozbiljan jer će se se tako i dete lakše prilagoditi početku treniranja,promenama u ishrani i svakodnevnom životu i shvatiti da je važno da se pridržava nekih pravila i ujedno da dobije motivaciju da istraje sa vežbanjem.Važno je da se razume da borba sa gojaznošću kod dece nije laka i da proces mršavljenja zahteva strpljenje i upornost. Deca moraju da se edukuju da shvate da nema brzog i u isto vreme kvalitetnog i prirodnog rešenja.Nema tog čudotvornog leka koji će rešiti problem preko noći.

Gojazna deca, lečenje i uzroci

Tokom proteklih decenija, procenat gojazne dece u Srbiji je skočio među svim starosnim grupama. Ovo se odnosi kako na uzraste od 9 ili 10 godina , tako i na uzraste od 12,13 ili 14 godina. Možemo reći da je došlo do prave epidemije gojaznosti kod školske dece. Gojazna mala deca i gojazni tinejdzeri imaju 80 % više šanse da budu debeli i sa viškom kilograma kada odrastu. Uzroci za ovu pojavu su razni. Gojazni adolescenti su pod većim rizikom da im se jave posledice i neki zdravstveni problemi kao što su bolesti srca,dijabetes tipa 2,apnee u snu,šlog, osteoartritis itd.

Za većinu gojazne dece , gojaznost je rezultat nezdravog načina ishrane i premalo fizičke aktivnosti,vežbanja i treninga. Budući da se ovakve navike uspostavljaju u ranom detinjstvu,školskom uzrastu i prenose kasnije kroz ceo život, osnovni cilj roditelja mora biti da uticaj i vaspitavanje započnu vrlo rano.

Lični trener, zdrava ishrana kod dece fizička aktivnost

Pravilan rast i razvoj predškolske i školske dece

Rad sa gojaznom decom mora obavljati veoma stručan trener. U isto vreme on mora imati veliko znanje vezano za koncipiranje treninga i biti animator i uzor deci. Roditelji mogu pomoći u prevenciji gojaznosti kod dece školskog uzrasta obezbeđujući zdrave obroke i zdrave užine i dnevnu fizičku aktivnost. Na ovaj način ćete uz zdrave obroke i užine početi da modelirate ponašanje i stavove kod vaše dece. Dobro osmišljen individualni trening će pomoći da se deca pravilno razviju i da smršaju . Fizička aktivnost smanjuje rizik pozdravlje dece i pomaže kontrolu telesne težine. Saveti za pravilnu ishranu gojazne dece će pomoći da mala deca razviju svest o zdravoj ishrani i zdravim navika koje treba da upražnjavaju celog života.

Ohrabrite vašu decu da usvoje zdrave navike u ishrani i ponašanju i da budu fizički aktivna. Evo nekih saveta za mršavljenje kod dece,koji mogu da pomognu roditeljima u usmeravanju dece :

Neka se deca na individualnim treninzima pravilno razvijaju. Na taj način ćete razvijati njihove antropometričke osobine. Senzitivno doba za takav uticaj na organizam je izmedju 11 i 15 godina.

Uključite celu porodicu u planiranje ishrane kod dece i obogaćivanje njihovog znanja o nutricionizmu. Nagla gojaznost dece tinejdzera u pubertetu može ostaviti značajne posledice po njihovo zdravlje.

Gojazna debela deca se ne trebaju previše opterećivati sa brojem kilograma i naglom redukcijom telesne težine. Dete nemojte naterati da smrša, već mu pomozite da razume ceo taj proces. Na prvom mestu treba da bude uticaj na njihovo razumevanje značaja fizičke aktivnosti,treninga i vežbanja , a takođe i na saznanje da su brze,lake i stroge dijete za decu loše. Vežbe za mršavljenje kod dece se moraju svakodnevno praktikovati.

Neka se deca upoznaju sa svim namirnicama koje postoje. Neka zavole dugine boje koje su prisutne u svim namirnicama. Moraju da nauče da jedu nekoliko puta dnevno. Neka im raznovrsne namirnice budu dostupne. Neka iz piramide zdrave ishrane izaberu namirnice koje im se najviše svidjaju. Na taj način će i višak kilograma kod dece biti drastično manji.

Gojaznost kod dece u pubertetu zahteva da ograničite količinu vremena koju deca provode u gledanju televizije,igrajući video igrice,radu na računaru na 1 do 2 sata dnevno. Smanjujući sedentarne aktivnosti povećaće te mogućnost da budu više fizički aktivni i da imaju treninge.

Ne lišavajte decu povremenog konzumiranja poslastica. Pitate se sigurno kako sprečiti i smanjiti gojaznost kod dece ? Objasnite im ipak da takvu hranu moraju da uzimaju retko i da su bombone,kolači,slatkiši,čokolade u većoj količini štetne po zdravlje.

Dijeta za decu u pubertetu

Kako lečiti i izlečiti gojaznost kod dece ? Sigurno ne rigoroznim dijetama za decu kada su u razvoju. Najbolje dijete za decu su u stvari one koje obahvataju sve nutritivne dnevne potrebe u namirnicama koje su u dnevnom planu i programu jelovnika. Jelovnik kod dijete za decu školskog uzrasta mora biti prilagođen tinejdzerima u pubertetu jer su tada zahtevi organizma za rast i razvoj mnogo veći. Lečenje gojaznosti i mršavljenje kod dece mora biti postepeno i zdravo. Deca će na taj način da smršaju sigurno i kvalitetno. Medicinska dijeta za decu i stručan trening su najbolje rešenje.

Copyright 2023 licnitrener.rs | All Rights Reserved | Licnitrener.rs