Potvrđena štetnost veštačkih zaslađivača

Aspartam, supstanca koja se koristi kao veštački zaslađivač različitih proizvoda, izaziva brojne zdravstvene smetnje. Trudnice koje piju gazirane napitke povećavaju rizik od prevremenog porođaja za 29 odsto.

Dva istraživanja, jedno dansko i jedno italijansko, potvrdila su štetnost aspartama, supstance za bojenje i zaslađivanje prehrambenih proizvoda, na deklaracijama označenog kao E951.

Dansko istraživanje, obavljeno na 59.334 trudnica, pokazalo je da prekomerna upotreba zaslađenih gaziranih napitaka, koji su veštački obojeni, povećava opasnost od prevremenog rođenja bebe za 29 odsto u odnosu na prosek.

Konzumiranje po jednog gaziranog napitka dnevno moglo bi da poveća opasnost od prevremenog porođaja za 27 odsto, a po dva ili tri za 35 odsto, rezultati su ispitivanja objavljenog u American Journal of Clinical Nutrition.

Drugo istraživanje, koje je sprovedeno u Italiji, odnosilo se samo na aspartam. Ono je pokazalo da kod miševa koji su izloženi toj hemikaliji dolazi do razvoja raka jetre i pluća.

Ispitivanje je sproveo Centar za istraživanje raka u Bolonji.

Aspartam je čak 200 puta slađi od saharoze, odnosno šećera koji koristimo u svakodnevnoj upotrebi u domaćinstvima.

Po ukusu je najpribližniji šećeru u odnosu na druge veštačke zaslađivače, s tim što njegova slatkost traje mnogo duže u odnosu na običan šećer.