Lepši i zdraviji od salate od rotkve

salate od rotkve

Rotkva se može pohvaliti brojnim sastojcima korisnim za zdravlje, odličan je saveznik u svim strategijama za smanjenje telesne težine, ali može biti i efikasan kozmetički „preparat“. Koktel vitamina i minerala iz rotkve veoma dobro utiču na izgled i zdravlje kože.

Dobro poznat sastojak zimskih salata, beli, crvenoroze ili crni koren blago ljutog ukusa mnogo je više od ukusnog povrća.

Takođe, kada je reč o obliku, rotkva je naješće nepravilnog loptastog oblika, ali ima i duguljastih vrsta. Ima ih veoma malih, veličine klikera, pa sve do onih sa povelikim prečnikom.

Najčešće se jede sveža, rendana ili sitno seckana, nešto ređe kisela iz turšije, a neki vole da je ubace i u kuvana jela.

Prema rečima nutricionista, efikasno čisti organizam pa je odlična za jetru i želudac, a često se preporučuje, obavezno u dogovoru sa lekarima, i kao deo terapijske dijete u slučaju žutice.

Zahvaljujući obilju nesvarljivih ugljenih hidrata olakšava varenje, a tečnost iz sočnog korena umiruje čitav digestivni trakt.

Prirodni je dijuretik pa je veoma korisna pri borbi sa upalama urinarnog trakta, olakšava i reguliše rad bubrega.

Dijetolozi rotkvu rado preporučuju osobama koje žele da smanje telesnu težinu.

Glavni razlog je to što to povrće lako i brzo pruža osećaj sitosti, a nema mnogo kalorija i sadrži dosta tečnosti koja pored nesvarljivih ugljenih hidrata dodatno ubrzava metabolizam i izbacivanje nagomilanih toksina.

Vitamin C, fosfor, cink i neki vitamini B kompleksa kojih ima u rotkvi veoma dobro utiču na izgled kože. Sokovi iz ukusnog korena pomažu održavanje optimalne količine vode u koži.

Tajni sastojak maski i pakovanja za lice u brojnim kozmetičkim salonima je upravo sveža rotkva sitno rendana ili gnječena.