Kivi, moćan zaštitnik zdravlja

kivi

Prema sadržaju vlakana, iza sebe ostavio je jabuku, ima više vitamina C nego pomorandža, a u kategoriji voća bogatog kalijumom kivi samouvereno pretiče čak i čuvenu bananu! Do dva ploda dnevno tokom sezone čuvaju nas od bolesti srca, moždanog udara, raka i bolesti respiratornih organa, ističu specijalisti ishrane.

Smeđe voće prekriveno dlačicama sa ukusnim zelenim mesom stručnjaci često preporučuju tokom zimskih meseci jer je prava vitaminska bomba, naročito kada je reč o vitaminu C (količina je dva puta veća nego u pomorandžama).

Prema sadržaju vlakana, kivi je iza sebe ostavio jabuku, a u kategoriji voća bogatog kalijumom samouvereno pretiče čak i čuvenu bananu!

Jedinstvena mešavina fitonutrijenata, vitamina i minerala u tom aromatičnom voću veoma je dobar saveznik u borbi protiv bolesti srca, moždanog udara, raka, bolesti respiratornih organa, ističu specijalisti ishrane.

Kao prirodno sredstvo za blago razređivanje krvi, kivi „radi” poput „aspirina” ali bez ikakvih neželjenih dejstava i blagotvorno deluje na kardiovaskularni sistem smanjujući mogućnost nastanka krvnih ugrušaka, LDL („lošeg”) holesterola i snižavajući krvni pritisak.

Rezultati brojnih ispitivanja pokazali su da kivi, ne samo što smanjuje nivo „oksidativnog” stresa i oštećenja DNK materijala, nego i podstiče oštećene ćelije da se regenerišu.

Neizbežan je sastojak gotovo svih programa ishrane za obolele od raka, bolesti srca, a koristi se i u kineskoj tradicionalnoj medicini za ubrzavanje procesa zarastanja rana.

Prema rečima stručnjaka, jedan do dva kivija tokom sezone biće idealna količina koja će pomoći odbrambenim snagama organizma da se suprotstave naletima virusa i bakterija.

Korisni sastojci najbolje će biti iskorišćeni ukoliko sveže plodove pojedemo ujutru, na prazan želudac.