Dugine boje za vitak struk

vitak struk

Voće i povrće žute, narandžaste, crvene, zelene i plavoljubičaste boje može mnogo pomoći onima koji su se namerili da se prvih dana proleća, osim od zimske garderobe, oproste i od viška masnih naslaga.

Sada kada je dugo očekivano proleće, a sa njim i lepše vreme, napokon stiglo, mnogi se trude da se otarase nagomilanih kilograma.

Raznovrsna hrana, kao što stručnjaci ne propuštaju da naglase, neophodna je da bismo uneli sve materije potrebne za normalano odvijanje svih funkcija u organizmu.

Minerali, vitamini, vlakna u različitim odnosima prisutni su u svežem voću i povrću, ali su kalorijske vrednosti znatno niže u poređenju sa drugim grupama namirnica.

Upravo zbog toga dijetolozi savetuju da na tanjir prenesete boje duge i višak će se istopiti pre nego što ste se i privikli na novu paletu nijansi.

Kada u ishranu uvrstite raspoložive sveže crvene, žute, narandžaste, zelene i ljubičastoplave plodove, listove i korenčiće, tanjir dopunite i njihovim zamrznutim i sušenim verzijama.

Nemojte da zaboravite ni zimnicu koju je poželjno što pre potrošiti, jer je šteta propuštati sveže voće i povrće zarad onog koje je pristiglo prošle jeseni.

Ukoliko doručkujete sveže sezonsko voće, što sve više nutricionista preporučuje kao optimalan izbor za početak dana, ne zaboravite jagode, maline, borovnice i kupine koje čame u zamrzivaču.

Sendvič koji ste planirali da pojedete na poslu mogao bi da bude još ukusniji ako u njega ubacite i malo isitnjenog krastavca, šargarepe ili jednu pečenu papriku koju ste jesenas smestili u friz.

Umesto visoko kaloričnog majoneza probajte namaz od humusa, a stotine kalorija koje se razlivaju uobičajenim nadevom za pice s vremena na vreme zamenite zdravom kombinacijom povrća.

Iznenadiće vas da i kombinacija nekoliko vrsta luka, crnog, belog, crvenog, praziluka, zatim isitnjene žute, crvene i zelene paprike, maslina, paradajza i ponekog zrna kukuruza i začina može da bude više nego ukusna.

Špagete i razne vrste paste ne moraju uvek da prate teški sosovi od kojih će vitak struk veoma brzo nestati netragom.

Kratko pečeni ili grilovani kolutići patlidžana, komadići brokolija, karfiola ili drugog omiljenog povrća lako će se uklopiti u harmoniju ukusa, ističu stručnjaci.